CRAIN CONVERTS WAREHOUSE TO BUSINESS-CENTRIC COLLABORATIVE SPACE

CRAIN CONVERTS WAREHOUSE TO BUSINESS-CENTRIC COLLABORATIVE SPACE

NASHVILLE, Tenn. – When c3/consulting decided to move its headquarters two doors down to increase its office space, Crain Construction Inc. was tapped to build out the 20,000-square-foot, business-centric collaborative space in a former warehouse.

That vacant warehouse was originally built by Crain Construction in 1959 and is located on Sidco Drive, east of Nashville’s increasingly popular 100 Oaks area. The general contractor built or renovated two dozen structures in that vicinity and has completed many adaptive reuse projects as the corridor transitions from warehouses to office and retail space.

According to Jeff Kurzhal, Crain Construction project manager, the Sidco Drive warehouse renovation and space build out occurred over several phases. STG Design was the architecture firm for the entire project.

“We created a clean shell and tried to maximize parking in the first phase,” said Kurzhal. “This gave us a clean slate for the second phase, which was the build out for c3.”

During the first phase, the construction team conducted asbestos abatement and gutted the interior of the old warehouse. Structural bays on the building’s west end were removed and a new back wall was built. Removal of the back bays of the building allowed for 60 additional parking spaces, making the adaptive reuse building more attractive for future tenants.The majority of the parking lot utilizes pervious concrete pavement capturing stormwater and allowing it to seep into the ground in an effort to reduce runoff.

Exterior walls were reclad accentuating the exterior’s eye-catching design. Three old shipping dock doors located on the east side of the building were repurposed as large front windows and an entry door.

When it was time to build out C3/consulting’s new space, the intent was to provide more room for a growing team to gather and work and provide a creative, collaborative, turnkey, offsite location where clients and the community can hold meetings and events.

The exposed roof and joist structure approach was replicated from the management consulting firm’s previous location. Ceiling and duct work was left exposed and painted and the original concrete floors were stained and polished. Individual mini-split heating/cooling units were installed in each office in the executive suite at the front of the building. Reclaimed lumber was incorporated in the lobby area and meeting space.

Custom metal door frames with side glass lights add to the industrial esthetic while a white noise system and sound baffles help reduce noise distraction and improve privacy.

The new office design encourages collaboration and creativity from working walls to flexible rooms. And, the consulting firm’s meeting space, known as The Engine, is now twice the size it was in the former location.

“The main meeting space consists of moveable glass partitions that can be opened to one large space or closed off to provide five separate rooms,” said Kurzhal. “The floor-to-ceiling walls were covered with dry-erase paint maximizing the writable white board surfaces and the two acid-etched, metal walls serve as visual accents but provide a magnetic surface that can double as work walls for posting presentations.”

Through an adaptive reuse project, Crain Construction has converted a warehouse it built 58 years ago into a new office and meeting space to fit the client’s and the community’s growing need.

# # #